Nowe wydane newslettera poszerzy Twój zakres wiedzy w kwestii statusu rolnika ryczałtowego przy wykonywaniu działalności rolniczej i pozarolniczej działalności gospodarczej. Warto zgłębić te informacje, gdyż ostatnimi czasy szybko rozwija się lokalny rynek produktów regionalnych, ekologicznych pochodzących prosto z gospodarstwa rolnego, cieszących się coraz większym zainteresowaniem klienta.
Obejmuje on tzw. dostawy bezpośrednie, czyli towary pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (zboża, owoce, warzywa, mięso, jaka, mleko), wywodzące się z własnych upraw lub hodowli producentów, a niekiedy również produkty przetworzone przez nich w sposób inny niż przemysłowy (np. dżemy, kiełbasy). Wyroby sprzedawane są zazwyczaj przez tzw. rolników ryczałtowych, którzy korzystają z preferencji przy dostawie wyprodukowanych we własnym zakresie artykułów spożywczych w podatku dochodowym i podatku VAT.
Artykuł dostępny jest dla zalogowanych. Jeśli nie widzisz całego artykułu, to kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestrować bezpłatne konto.
Artykuł napisany przez:

Jolanta Kica
Doradca podatkowy, absolwentka Wydziału Ekonomii Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i prawa na Uniwersytecie Wrocławskim. Aplikant radcowski oraz doradca podatkowy. Posiada wieloletnie doświadczenie oraz ugruntowaną wiedzę w zakresie rachunkowości i prawa podatkowego, a także prawa cywilnego i gospodarczego. Współpracuje z największymi firmami na Dolnym Śląsku. Autor związany z wydawnictwem Wolters Kluwer (Vademecum Doradcy Podatkowego, Vademecum Głównego Księgowego). Trener z zakresu podatków i księgowości.